Schimmelnagels (in de volksmond kalknagels) zijn een veel voorkomend probleem.  Als gevolg van een opgelopen besmetting zal de nagelplaat verkleuren en eventueel dikker worden.  Een besmetting wordt opgelopen door een nagelplaat waar een hoek is afgebroken en als u vatbaar bent voor de schimmelinfectie.  Sporthallen, zwembaden zijn bronnen waar u een besmetting kunt oplopen.  Maar u kunt ook besmet raken in een hotelkamer of tijdens het met blote voeten passen van schoenen.

In eerste instantie zal de schimmel alleen zichtbaar zijn aan het uiteinde van de nagel.  Als de schimmel niet wordt behandeld dan zal op den duur de gehele nagelplaat aangetast zijn, waardoor de nagel kan verdikken en afbrokkelen. Door de aanwezigheid van de schimmelsporen onder uw nagelplaat worden ook de naastgelegen gezonde nagels besmet.
Om zeker te weten of er sprake is van een schimmelinfectie is het belangrijk om een stukje van uw nagel af te knippen en te onderzoek. Dit onderzoek kan direct in de praktijk plaatsvinden. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn voor een verkleurde, verdikte nagel. Alleen als blijkt dat er schimmelsporen aanwezig zijn zal er een behandelplan met u worden besproken.

Een behandelplan voor schimmelnagels is per persoon verschillend en afhankelijke van de staat van de nagels. Behandeling kan bestaan uit orale medicatie via uw huisarts of indien mogelijk via lokale schimmeldodende middelen.  In sommige situaties kan de aangetaste nagel worden gerepareerd met gel waardoor uw nagel er weer mooi uitziet.  Uw pedicure zal met u bespreken of uw nagel hiervoor geschikt is.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw nagels te laten behandelen met een high level laser.  Ik kan u hiervoor doorverwijzen naar een collega.  Een andere optie is om een low level laser te huren en dagelijks zelf uw nagels te behandelen. Door de dagelijkse lage dosering worden de aangetaste cellen vernietigd en zal de aanwezige schimmel verdwijnen. Meer informatie hierover kunt u krijgen in de praktijk.
Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat na behandeling met een laser de schimmel op lange termijn wegblijft.

Ongeacht de vorm van behandeling zal er altijd een behandelplan worden opgesteld. Gedurende deze periode zal u dagelijks uw nagels en 1 x per maand al uw schoenen moeten behandelen. 

prev next